SDA traži suspenziju direktora SIPA-e Gorana Zubca

Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je danas suspenziju direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zubca zbog zloupotrebe položaja.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je da je SDA uputila ovakav zahtjev zbog toga što je hapšenje državnog poslanika Šemsudina Mehmedovića izvedeno bez naloga i uz protivljenje državnog tužioca.

Tihić je na konferenciji za novinare u sjedištu SDA u Sarajevu rekao da je uže rukovodstvo Stranke na današnjoj sjednici razmatralo pitanje hapšenja Mehmedovića proteklog petka, kao i set zakona koji su usvojeni na Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

"Kada je u pitanju hapšenje, zaključili smo da zahtijevamo parlamentarnu istragu i odgovornost direktora SIPA-e Gorana Zubca zbog zloupotrebe položaja prilikom nezakonitog hapšenja državnog poslanika Šemsudina Mehmedovića. Zloupotreba položaja direktora SIPA-e je očita jer je hapšenje bilo bez naloga i uz protivljene tužioca. Tražimo suspenziju direktora SIPA-e", rekao je Tihić.

 

On je naglasio da će SDA također tražiti informacije o tome zbog čega u SIPA-i na tri ključne pozicije nema nijednog Bošnjaka, iako je to zakonska obaveza.

"Izražavamo čuđenje zbog čega nema istraga u Republici Srpskoj, nego uglavnom u Federaciji i tamo gdje su Bošnjaci u većini. Kada je pitanju rad, djelovanje Šemsudina Mehmedovića u periodu između '92. i '95. godine, mi možemo biti zadovoljni i ponosni onim što je on uradio. U Tešnju nije bilo nerazjašnjeninh ubistava, nije bilo logora, nisu se rušile crkve, nego su očuvane, a sačuvala ih je upravo policija Tešnja na čelu sa Mehmedovićem", rekao je predsjednik SDA.

O setu zakona koji su usvojeni u Zastupničom domu PSBiH, Tihić je rekao da "idu na štetu Bosne i Hercegovine, na štetu građana, pa i na štetu bošnjačkog naroda, posebno povratnika".

"SDA će učiniti sve, koristit će sva demokratska sredstva, kako bi zaustavila stupanje na snagu ovih zakona, posebno kada je u pitanju Zakon o prebivalištu i boravištu, Zakon o javnim nabavkama, ali i drugi zakoni. Smatramo da se ovakvim Zakonom o prebavilištu ograničava sloboda keratnja, dovodi u pitanje prebavilište onih koji su se do sada vratili i daje velike mogućnosti zloupotrebe ministarstvima unutrašnjih poslova kada je u pitanju revizija ovih prebivališta", rekao je Tihić.

Lider SDA je istakao da se u svakom slučaju "napušta se dejtonski koncept slobode kretanja i uvodi neka vrsta kontrolisanog kretanja kako ljudi, a kasnije i roba".

SDA će, kako je najavljeno, učiniti sve da i u Domu naroda PSBiH ovakvi zakoni ne budu usvojeni. Kako je kazao Tihić, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, SDA će koristiti sve mehanizme, od glasanja, apalecija Ustavnom sudu, do napuštanja sjednice, kada na dnevni red dođu oni zakoni koji su suprotni Dejtonskom sporazumu i koji su na štetu države Bosne i Hercegovine.

"Očito da je i ovog puta SDP, da bi ostao u vlasti, pristao na ultimatume iz Republike Srpske i usvojio sve ove zakone, onako kako su iz RS-a tražili", zaključio je Tihić.

Izvor: klix.ba