SDA TV

Prijavi se

Designed by:

Predavanje: "Masovne grobnice u BiH"

Predavanje:  Masovne grobnice u BiH

 
Tihić razgovarao sa Sorensenom, Moonom i Casey-em

Tihić razgovarao sa Sorensenom, Moonom i Casey-em

SDA JESTE OPOZICIONA STRANKA, ALI NIKADA NEĆE BITI OPOZICIJA DRŽAVI BiH

 

Predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić razgovarao je danas sa Nigelom Casey-em, ambasadorom Ujedinjenog Kraljevtsva u našoj zemlji.

 

Teme razgovora bile su aktualna situacija u BiH, evropski put i u tom kontekstu provedba presude u slučaju Sejdić & Finci i put za člantsvo u NATO, te situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

 

Tihić je potvrdio apsolutnu opredijeljenost SDA za članstvo u NATO i Evropskoj uniji, kao i dosljednu provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić & Finci. SDA sada jeste opoziciona stranka na državnom nivou, ali SDA nikada neće biti opozicija državi Bosni i Hercegovini! Uvijek ćemo podržati procese koji su u interesu BiH i njenih građana, ali ćemo se uvijek suprotstaviti svemu što je na štetu države Bosne i Hercegovine!, istakao je lider SDA tokom ovog razgovora.

Read more...
 
Ambasadori ne treba da se miješaju u formiranje Vlade FBiH

SAmbasadori ne treba da se miješaju u formiranje Vlade FBiHDA je iznenađena direktnim uplitanjem u formiranje vlasti Federacije Bosne i Hercegovine od strane nekih ambasadora, tim prije što su i sami izjavili da je ovo unutrašnjopolitičko pitanje u koje se ne treba miješati.

Napominjemo da su ambasadori tih zemalja, odnosno međunarodna zajednica, cijelo vrijeme šutjela kada je Borjana Krišto kao predsjednica Federacije BiH sprečavala izbor imenovanja ministra prostornog uređenja u Vladi FBiH iz reda bošnjačkog naroda, te izbor sudaca Ustavnog suda Federacije. Također, dvije godine je Svetozar Pudarić, kao potpredsjednik Federacije opstruirao izbor sudaca  Ustavnog suda FBiH..

Predsjednik Federacije  Živko Budimir dosada nije bio prepreka za imenovanje sudaca, jer se ovaj predmet kod njega nalazi tek petnaestak dana..

Stoga, začuđuje snažan pritisak na predsjednika Federacije kada je u pitanju proces imenovanja sudaca Ustavnog suda FBIH.

 
Šestorka blokirala put BiH u EU i NATO

Šestorka blokirala put BiH u EU i NATOI ovaj sastanak šestorke pokazao je da oni ne znaju ili ne mogu postići dogovor ni o čemu.

Kada je u pitanju vojna imovina, dogovor predstavlja korak unazad, jer umjesto da Vijeće ministara usvoji već potpisani sporazum vraćaju ga na doradu. Očito da se pripremaju novi ustupci za Milorada Dodika.

Očigledno je da  nema napretka ni oko presude Sejdić-Finci, te da će i ovaj rok za podnošenje aplikacije za kandidatski status isteći bez provođenja ove presude.

To nije dobro za Bosnu i Hercegovinu i njen put za članstvo u EU i NATO.

Krajnji dogovor današnjeg sastanka je da se dalje dogovaraju!

Jedini dogovori koji su postignuti u ovom mandatu Vijeća ministara su dogovori u kojima je učestvovala SDA (popis stanovništva, Zakon o sistemu državne pomoći, bezvizni režim i drugo).

Jedino što pomenuta šestorka može da se dogovori je na štetu države Bosne i Hercegovine  (budžet, pravosuđe, Centralna banka, Elektroprijenos), a što je definirano i u sporazumima Lagumdžija-Dodik-Čović.

 
Kršenjem Ustava i zakona do preuzimanja vlasti, finansijskih i drugih resursa Federacije BiH!

U povodu protuustavnog i nezakonitog djelovanja nove parlamentarne većine u pokušajima preuzimanja vlasti i finansijskih resursa u Federaciji Bosne i Hercegovine, održana je sjednica Kolegija SDA.

Nakon iscrpne rasprave, zaključeno je da je 12. vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazana i održana suprotno odredbama Poslovnika o radu Predstavničkog doma – nepoštivanje roka od 30 dana i protokola Vlade Federacije BiH.

Kršenjem Ustava i zakona do preuzimanja vlasti, finansijskih i drugih resursa Federacije BiH!Zaključci PD PFBiH doneseni na ovoj sjednici su najgrublji napad na Ustav i ustavni poredak Federacije BiH, u potpunosti derogiraju ustavnu poziciju Vlade Federacije kao organa izvršne vlasti i ruše osnovni postulat demokratskog sistema u kojem se vlast dijeli na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Ovo je nezapamćen presedan u ustavnoj praksi demokratskog društva!

SDA će koristiti sve mehanizme i mogućnosti za poništenje ovakvih zaključaka Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Očekujemo da Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH pokrene proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa iz najmanje tri razloga:

1.  Prilikom konstituiranja Vlade Federacije BiH, kandidati za predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH moraju imati podršku najmanje 1/3 delegata klubova naroda u Domu naroda Parlamnenta Federacije BiH – u sadašnjim okolnostima, najmanje jedan od kandidata za ove pozicije nema neophodnu (1/3) podršku delegata.

Read more...
 
« StartPrev12345678910NextEnd »

Page 5 of 50