Umjesto evropskog, put u dužničko ropstvo

PARLAMENT BIH U JEDNOM DANU O OBA ČITANJA PRIJEDLOGA BUDŽETA

U toku rasprave zastupnici iz SBiH i SDA su u više navrata ukazali na činjenicu da je vanjski dug (oko 800 miliona KM) gotovo izjednačen sa visinom budžeta institucija (950 miliona), što je krajnje zabrinjavajuće

Parlament BiH: Nova parlamentarna većina (u)skratila sve moguće procedure

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na jučerašnjoj sjednici sa 27 glasova za, devet protiv i četiri suzdržana u prvom čitanju usvojio je prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza za 2013. u iznosu od 1.738.476.010 KM. Za finansiranje institucija namijenjen je iznos od 950 miliona, a čak 788.476.010 KM za servisiranje vanjskog duga. Tako je vanjski dug u 2013. uvećan za čak 343.548.010 KM u odnosu na ovu godinu.

Usvajanje budžeta podržali su klubovi zastupnika SDP-a, SNSD-a, HDZ-a, SDS-a, SBB-a i zastupnik HDZ-a 1990, protiv su glasali zastupnici Kluba SDA i SBiH, a suzdržani su bili predstavnici PDP-a, HSP-a, DNZ-a i NSRB-a.

Gluma demokratije

Najviše zamjerki na predloženi budžet imali su zastupnici SDA i SBiH, ali i predstavnici SDS-a, iako su članovi nove vladajuće šestorke, a određenih neslaganja je bilo i iz HDZ-a BiH. Zastupnik Dragan Vrankić (HDZBiH) naglasio je da je bilo potrebno usvojiti prijedlog proračuna kako bi se sačuvao aranžman sa MMF-om, ali je pozvao vlasti BiH da ne povlače novu tranšu.

- Način utroška sredstava kojim će se financirati javna potrošnja vodi u dužničko ropstvo. To nije ispravan način i ne treba ponavljati greške iz prethodnih godina. Treba znati kako se zadužiti, a jedini način za to je ako će se sredstva usmjeriti za razvoj, upozorio je Vrankić, koji je, ipak, glasao za budžet.

U Parlamentu BiH se glumi demokratija, naglasila je zastupnica Azra Hadžiahmetović (SBiH) navodeći da je neko drugi odlučio gabarite budžeta (Fiskalno vijeće).

- Mi imamo prijedlog za povećanje budžeta i to samo za uvećanje dijela koji se odnosi na vanjski dug, što je poražavajuće. Čak 99,9 posto tog iznosa odnosi se na zaduženja entiteta, navela je Hadžiahmetović.

U toku rasprave zastupnici iz SBiH i SDA su u više navrata ukazali na činjenicu da je vanjski dug (oko 800 miliona KM) gotovo izjednačen sa visinom budžeta institucija (950 miliona), što je krajnje zabrinjavajuće. Zastupnik SDA i član Komisije za budžet i finansije Salko Sokolović ukazao je da je neprihvatljiva činjenica da se u uslovima limitiranja budžeta institucija BiH na 950 miliona KM, enormno povećavaju entitetski, čime se zapravo slabi država, a jačaju entiteti.

- Smanjuju se sredstva za Ministarstvo odbrane, koje neće biti u stanju adekvatno odgovoriti na eventualne krizne situacije, kao što je bio slučaj kod nepogoda. Ako se ovako nastavi, u jednom momentu ćemo ostati bez Oružanih snaga BiH jer će jednostavno sredstva biti skroz dokinuta. Čudi me ponašanje zastupnika iz FBiH, posebno iz SDP-a i SBB-a, koji su se stavili u službu zaštite ekonomskih i nacionalnih interesa RS-a, naveo je Sokolović.

Na nedovoljno planirana sredstva za Ministarstvo odbrane ukazao je i zastupnik Šemsudin Mehmedović (SDA), koji je naveo kako se izgleda sve čini da se BiH nikada ne uključi u NATO.

Nema za reforme, ima za grantove

- Za odbranu se umanjuju stavke za gorivo i mazivo, čime se zapravo onemogućava da oni uopće dišu, dok se sa druge strane vrši rasipanje javnih sredstava. Tako se u stavci tekući grantovi kojim raspolažu predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH oni sa 3,4 miliona uvećavaju na 8.972.000 KM, što je za čak 248 posto više. Nema dovoljno sredstava ni za Direkciju za evropske integracije, kao i urede i institucije za harmonizaciju propisa, čime se zapravo usporava evropski put BiH, naveo je Mehmedović.

Budžet institucija je, cijeni zastupnik Beriz Belkić (SBiH), zadat okvirima i u Parlamentu BiH se samo prima k znanju jer je gotovo nemoguće bilo šta promijeniti. Naveo je kako ne stoje pohvale nove vladajuće šestorke da će se prvi put desiti da se budžet za narednu godinu usvaja u tekućoj.

- Prijedlog budžeta je u Predsjedništvu BiH trebao biti do 15. oktobra, a u Parlamentu BiH do 15. novembra. To su zakonski utvrđeni rokovi i ne radi se ni o kakvom uspjehu, kako se predstavlja, već o ispunjavanju zahtjeva MMF-a i da nije toga, sumnjam da bi i sada budžet bio u proceduri. Osim toga, budžet je u decembru 2009. usvojen za 2010. I to je bilo posljednji put da se to čini prije isteka tekuće godine, naveo je Belkić.

On je istakao kako je budžet za 2013. samo da zadrži vodu, odnosno da se preživi ne vodeći računa o novim institucijama i obavezama na euroatlantskom putu.

- Programsko-projektna platforma nove parlamentarne većine najavila je nove investicije i ulaganja, a umjesto toga, nudi nam se novo zaduženje, ocijenio je Belkić.

Zastupnik SDS-a Mladen Bosić naveo je da je poražavajuće da BiH ne može funkcionirati bez MMF-a i da je zavisna od tog kreditnog zaduženja.

- Ako mi ne bismo donijeli budžet, vlast u entitetima ne bi mogla funkcionirati ni mjesec, ocijenio je Bosić uz izražavanje nezadovoljstva što je Predsjedništvo BiH kao oficijelni predlagač 13 dana vijećalo o budžetu da bi predložili samo povećanje stavke za rezidencijalni objekat Konaka i obezbijeđenosti objekta kolektivnog šefa države, dok se zastupnicima za cijelu proceduru ostavlja svega nekoliko sati.

On smatra i kako je suma od 950 miliona KM za finansiranje institucija prevelika, jer sve ide za administraciju, kao i da se u njoj ne može tražiti socijalna komponenta jer to nisu ustavne nadležnosti države, čija se snaga, zna Bosić, ne mjeri količinom sredstava.

Tri sata za amandmane

Upravo činjenica da je za amandmansku fazu djelovanja zastupnicima ostavljeno svega tri sata prije očitovanja u drugom čitanju, naišla je na najveće zamjerke, što je okarakterizirano kao kršenje procedura u Parlamentu BiH. Zastupnik SDA Šefik Džaferović ironično je primijetio da je za amandmane ostavljeno bar nekoliko minuta, možda bi bilo i uredu, ali nekoliko sati je – skoro pa previše.