Prekinite blokadu FBiH

SDA će pokrenuti ustavnu proceduru za poništenje odluke Zastupničkog doma o smjeni Vlade Federacije BiH, kazao je nakon večerašnje sjednice Kolegija lider ove stranke Sulejman Tihić.

Zaštita Bošnjaka

- Nezakonita odluka o smjeni Vlade FBiH je donesena mimo poslovnika o radu Zastupničkog doma jer je sazvana prije  21. februara ove godine. U protokolu Vlade FBiH jasno je zabilježeno da je zahtjev za smjenu protokolisan 21. januara 2013. Neki drugi protokoli, neke druge interne evidencije nisu zvanične jer pečat Vlade FBiH potvrđuje da je 21. januara taj zahtjev došao, obrazložio je razloge za pokretanje ustavne procedure Tihić te podsjetio da se slično desilo i prilikom prve smjene predsjedavajućeg Zastupničkog doma Denisa Zvizdića.

Drugi razlog za poništenje odluke jesu zaključci koji, kako ističe Tihić, delogiraju Ustav FBiH, oduzimaju ustavne ovlasti Vladi FBiH kada je u pitanju trošenje sredstava budžeta, imenovanja upravnih i nadzonih odbora. “Te se ovlasti oduzimaju protuustavno od Vlade i daju se ovlasti predsjedavajućem Doma da realizira ove zaključke i premijeru koji je smijenjen što je suprotno svim demokratskim pravilima”, rekao je Tihić koji također očekuje da će na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH Klub Bošnjaka dvotrećinskom većinom pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

- Smatramo da je u FBiH za konstituiranje vlasti neophodna podrška najmanje jedne trećine delegata iz kluba svakoga naroda što sada nije slučaj i nije isto kao kada je u pitanju vitalni nacionalni interes na državnom nivou. Ukoliko se desi da se vrši izbor nove vlade bez dvotrećinske volje Kluba Bošnjaka, onda proizilazi da bošnjačke ministre biraju predstavnici Srba i Hrvata. Dosadašnje ponašanje nove, takozvane, parlamentarne većine pokazuje da ta većina radi kako na štetu Bošnjaka, tako i na štetu provođenja zakona, naglasio je Tihić.

Razmatrana je i situacija vezana za izbor sudija Ustavnog suda FBiH i pokušaji da se i Ustavni sud FBiH stavi pod političku kontrolu četvorke. “Ni to nije u skladu sa Ustavom i zakonom i tome ćemo se odlučno suprotstaviti, poručio je Tihić. Osvrnuo se i na zajedničko saopćenje Patricka Moona i Petera Sorensena za koje je kazao da je kontradiktorno samo sebi. Dok u jednom dijelu kažu da se neće miješati, u drugom dijelu daju smjernice šta ko treba da uradi. Dodao je da jedino pravo da se miješa u ustavni poredak, dok je tu, ima visoki predstavnik u BiH.

Nastaviti s radom

- Želim da pozovem stranke parlamentarne većine, prvenstveno SDP i Nermina Nikšića da ne blokira rad Vlade FBiH. Također, pozivamo stranke nove parlamentarne većine, koje su zaključile da Zastupnički dom neće raditi dok se ne izvrši smjena Vlade da se zakaže sjednica Doma, da se razmatraju i usvoje zakoni koji su prošli proceduru. Prekinite s blokadama Federacije BiH, istakao je Tihić.

 

(Oslobođenje)