Kršenjem Ustava i zakona do preuzimanja vlasti, finansijskih i drugih resursa Federacije BiH!

U povodu protuustavnog i nezakonitog djelovanja nove parlamentarne većine u pokušajima preuzimanja vlasti i finansijskih resursa u Federaciji Bosne i Hercegovine, održana je sjednica Kolegija SDA.

Nakon iscrpne rasprave, zaključeno je da je 12. vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazana i održana suprotno odredbama Poslovnika o radu Predstavničkog doma – nepoštivanje roka od 30 dana i protokola Vlade Federacije BiH.

Zaključci PD PFBiH doneseni na ovoj sjednici su najgrublji napad na Ustav i ustavni poredak Federacije BiH, u potpunosti derogiraju ustavnu poziciju Vlade Federacije kao organa izvršne vlasti i ruše osnovni postulat demokratskog sistema u kojem se vlast dijeli na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Ovo je nezapamćen presedan u ustavnoj praksi demokratskog društva!

SDA će koristiti sve mehanizme i mogućnosti za poništenje ovakvih zaključaka Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Očekujemo da Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH pokrene proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa iz najmanje tri razloga:

1.  Prilikom konstituiranja Vlade Federacije BiH, kandidati za predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH moraju imati podršku najmanje 1/3 delegata klubova naroda u Domu naroda Parlamnenta Federacije BiH – u sadašnjim okolnostima, najmanje jedan od kandidata za ove pozicije nema neophodnu (1/3) podršku delegata.

2. U takvoj situaciji bi Bošnjaci bili dovedeni u poziciju da delegati srpskog i hrvatskog naroda biraju bošnjačke ministre i predstavnike u Vladi FBiH.

3. Protuustavno djelovanje nove parlamentarne većine, polazeći od nedavnih Zaključaka Predstavničkog doma, stalnih političkih napada i pritisaka na javni RTV servis, operativnu i finansijsku neovisnost policijskih organa i tijela te pokušaja stavljanja sudskih i tužilačkih struktura pod direktan politički uticaj, do sporazuma Lagumdžija-Ćović, kojim bi Bošnjaci bili svedeni na političku manjinu i u potpunosti marginalizirani u svim društveno-političkim procesima na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

SDA također osuđuje evidentan pokušaj političkih stranaka koje već godinama blokiraju imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH da sada kroz proceduru imenovanja sudija stave pod svoju kontrolu najvišu sudsku instancu Federacije BiH.

Pozivamo Nermina Nikšića i SDP da prekinu blokirati rad Vlade Federacije Bosne i Hercegovine te da se sazove sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na čijem će dnevnom redu biti zakoni i zakonska rješenja koja su već prošla proceduru na Vladi i odgovarajućim tijelima;

Iznenađeni smo zajedničkom izjavom Ambasade SAD i Delegacije EK u kojoj prvo objavljuju kako ostaju pri stavu da se neće miješati u procese rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH, a onda u nastavku upućuju direktne poruke predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru!

Podsjećamo predstavnike međunarodne zajednice, ali i javnost, da ovakve i slične poruke nisu bile upućivane zbog otvorene višegodišnje opstrukcije imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH najprije od bivše predsjednice Borjane Krišto, a potom i aktualnog potpredsjednika Svetozara Pudarića!