Tihić razgovarao sa Sorensenom, Moonom i Casey-em

SDA JESTE OPOZICIONA STRANKA, ALI NIKADA NEĆE BITI OPOZICIJA DRŽAVI BiH

 

Predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić razgovarao je danas sa Nigelom Casey-em, ambasadorom Ujedinjenog Kraljevtsva u našoj zemlji.

 

Teme razgovora bile su aktualna situacija u BiH, evropski put i u tom kontekstu provedba presude u slučaju Sejdić & Finci i put za člantsvo u NATO, te situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

 

Tihić je potvrdio apsolutnu opredijeljenost SDA za članstvo u NATO i Evropskoj uniji, kao i dosljednu provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić & Finci. SDA sada jeste opoziciona stranka na državnom nivou, ali SDA nikada neće biti opozicija državi Bosni i Hercegovini! Uvijek ćemo podržati procese koji su u interesu BiH i njenih građana, ali ćemo se uvijek suprotstaviti svemu što je na štetu države Bosne i Hercegovine!, istakao je lider SDA tokom ovog razgovora.

 

 

Sugovornici su se složili da je potrebno i važno učešće SDA u procesu implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava. SDA će sudjelovati u razgovorima, ali će insistirati da se radi na provedbi presude u slučaju Sejdić & Finci kojom treba eliminirati diskriminaciju ostalih naroda i građana naše zemlje, a ne rješavati pitanje samo jednog konstitutivnog naroda u jednom dijelu entiteta Federacija BiH. Dosadašnji tok razgovora i ponuđeni modaliteti rješenja ovoga pitanja nisu tretirali interese i ravnopravnost ostalih. Ne smije se dogoditi da se nekakvim političkim dogovorima proizvede nova diskriminacija, kazao je predsjednik SDA.

 

On je pojasnio da će SDA podržati provođenje političkog sporazuma o rješavanju vojne imovine čime će biti uspunjeni uvjeti za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-ovom programu MAP. Što se tiče državne imovine, politički dogovor mora biti dopunjen odredbama presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

 

Kompletiranje Ustavog suda Federacije BiH cilj je i SDA. Za ovakvu situaciju u Ustavnom sudu, direktno su odgovorni bivša predsjednica Federacije Borjana Krišto koja je u svom mandatu blokirala imenovanje sudija, dok u protekle dvije godine imenovanja sudija blokira potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić. Zbog utvrđenih činjenica o nezakintom djelovanju i malverzacijama Šahbaza Džihanovića u njegovom dosadašnjem radu, SDA se protiv imenovanju Džihanovića za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH. Ovim činom SDA ništa ne blokira, već štiti dignitet institucije Ustavnog suda, izjavio je Tihić tokom ovog razgovora.

 

Tihić je prethodnih dana također razgovarao sa šefom Delegacije Evropske komisije i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Peterom Soerensenom te Patrickom Moonom, ambasadorom SAD u našoj zemlji.