Tihić: Politika SDP-a je u ćorsokaku

Politika SDP-a BiH je došla u jedan ćorsokak. Nakon što su proizveli krizu u BiH na svim nivoima, oni sada postavljaju pitanje vanrednih izbora i pitanje odgovornosti drugih, odgovornosti partnera koje su oni sami izabrali.


Ovo je danas u Sarajevu izjavio novinarima predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić upitan da prokomentira mogućnost održavanja vanrednih izbora koju je sinoć nakon sjednice stranačkog predsjedništva spomenuo SDPBiH, javlja Fena.

- Umjesto da rješavaju pitanje „Sejdić-Finci", jedinstveni matični broj, pitanje vojne imovine, oni prozivaju druge da odgovaraju za ono što oni treba da odgovaraju. Kad su u pitanju izbori, znate da je SDA to predlagala prije godinu dana i tad su vanredni izbori imali smisla. Sada nema smisla. Jesmo za izmjenu izbornog zakonodavstva, ali nismo za vanredne, jer se već nalazimo pred redovnim izborima - kazao je Tihić.

Na novinarsko pitanje da li je moguće realizirati tu ustavnu promjenu, Tihić je kazao to je ta licemjerna politika SDP-a.

- Vidjeli ste, oni podržavaju demonstrante, a odgovorni su što kao vladajuća koalicija nisu predložili zakon o jedinstvenom matičnom broju. Sada govore o vanrednim izborima, a sa svojim partnerima ne mogu dogovoriti ni ono što su ranije potpisali, a kako će dogovoriti izmjene Ustava, izmjene Izbornog zakona - kazao je predsjednik SDA.

To je, po njegovim riječima, samo jedna priča kojom pokušavaju obmanuti javnost i prebaciti svoju odgovornost na druge.

- Mislim da sada vanredni izbori nemaju smisla i da bi to bila jedna šteta, gubljenje vremena. Sve te procedure koje su po Izbornom zakonu  moraju se raspisati šest mjeseci prije održavanja izbora, a da ne kažem koliko nam je potrebno da promijenimo Ustav, da promijenimo Izborni zakon, taman ćemo doći na redovne izbore - kazao je Tihić.

Upitan da prokomentira izjave iz Banje Luke da su za situaciju u Sarajevu proteklih dana krive stranke iz Federacije BiH, Tihić je odgovorio: „Koliko su krivi SNSD, SDS i HDZ, toliko smo i mi krivi za ove proteste".

- Mi nemamo nikakve veze s tim protestima. Jako je čudno da jedan premijer (Vjekoslav) Bevanda, koji treba da deblokira situaciju i blokade do kojih je došlo, zagovara blokade. To su nelogičnosti i nije nam shvatljivo da može jedan premijer na takav način se ponašati - kazao je Tihić.

Na pitanje da li se SDA osjeća krivim za proteste, Tihić je kazao da je SDA opoziciona stranka.

- Šta sam mogao učiniti učinio sam, a to je apelacija Ustavnom sudu da se poništi uredba Vlade RS-a koja je neustavna, nezakonita jer zadire u nadležnosti države BiH. Za sve to vrijeme ova vladajuća koalicija, oni su šutjeli, nisu ništa radili i sada pokušavaju prebaciti odgovornost na parlament, na sve stranke u parlamentu. Zna se ko parlamentu predlaže zakone, to je Vijeće ministara. SDP je izabrao te partnere, izbacio je SDA iz vlasti, pa neka sa njima dogovori - kazao je Tihić.

Tihić je danas bio gost tribine "Ustavne reforme i nacionalno pitanje u BiH" koju je organizirao Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Izvor: http://www.oslobodjenje.ba/