Error
  • JFolder::files: Path is not a folder:
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files.
(FOTO/VIDEO) Na predizbornom skupu SDA u Banovićima više od 20 hiljada građana

Početak predizborne kampanje za Opće izbore 2014. u Bosni i Hercegovini SDA je označila velikim skupom uBanovićima gdje su se, pred više od 20 hiljada građana, predstavili nosioci listi, kandidati za Skupštinu Tuzlanskog kantona, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i kandidat za Bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

 

Obrativši se simpatizerima, članovima stranke i okupljenima, Izetbegović je naglasio da je interes Stranke jaka i stabilna država Bosna i Hercegovina. Podsjetio je na činjenicu da SDA ima kadrove koji mogu da ispune planove zacrtane u zajedničkim institucijama, a to su prije svega razvoj industrije, poboljšanje kvaliteta školstva, zdravstvenog sektora i svih drugih oblasti života. Obećao je da će se Stranka i njeni kandidati na svim nivoima vlasti truditi da se poboljša standard radnika, a pred brojnim rudarima u Banovićima odao je počast njihovim kolegama stradalim u zeničkoj jami Raspotočje. Također je obećao zalaganje za investicije u rudnike širom zemlje i podršku izgradnji termoblokova, naročito termoelektrane u Banovićima za koju je kazao da će biti najmodernija elektrana u BiH.

Optimističan govor pred građanima Banovića, stranačkim kolegama i gostima održao je osnivač SDA Banovića, kandidat za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine FBiH – izborna jednica 4, predsjednik Općinskog odbora SDA Banovići Mirsad Kukić. Podsjetio je na period organizovanja odbrane Bosne i Hercegovine, na vrijeme u kojemu je politiku Stranke vodio Alija Izetbegović, na potpisivanje Dejtonskog sporazuma i anekse koji još nisu ispunjeni. Pozvao je glasače da na izborima ne daju povjerenje kandidatima koji pripadaju, kako je kazao, privatnim političkim partijama, čije partije nose lična imena osnivača, a niti za kandidate koji imaju praksu zloupotrebljavati medije.

SDA će stvarati pravnu, demokratsku, politički stabilnu i efikasnu državu na tri nivoa vlasti, što je moguće postići reformom postojećeg Ustava. SDA će omogućiti ekonomski oporavak, razvoj i zapošljavanje, privući strani kapital, aktivirati domaće resurse kako ne bi bila ovisna o stranim resursima, zaštiti domaću proizvodnju, izgrađivati infrastrukturne objekte, napraviti reforme u sudstvu, zdravstvu, školstvu i omogućiti bolju socijalnu zaštitu“, poručio je Kukić.

Pozvao je sugrađane i glasače širom BiH da glasaju za Bakira Izetbegovića, jednog od 10 kandidata za člana Predsjedništva BiH, koji je, prema Kukićevim riječima stvarao preduslove za provođenje izborne platforme SDA i zaustavio mnoge antidržavne projekte. Prikazan je i dokumentarni film o razvoju SDA na državnom nivou, njenom značaju i ulozi u odbrani Države od agresije sa porukama osnivača i prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Aktuelnom predsjedavajućem Predsjedništva BiH i ponovnom kandidatu ove stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na svečanosti je uručeno priznanje Počasni građanin Banovića, koje mu je u ime Općine predao načelnik Midhat Husić, dva dana nakon Dana općine Banovići kada mu je simbolično dodjeljeno.

 

Iz Banovića 5 kandidata za Skupštinu Tuzlanskog kantona

 

Osim Kukića na skupu u Banovićima predstavili su se Amir Fazlić, nosilac liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Muhamed Ibrahimović, nosilac liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH – izborna jedinica 2, zatimTarik Arapčić, nosilac liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH – izborna jedinica 3, te Senad Alić, nosilac liste za Skupštinu TK. Na glasanje je pozvao i Ramiz Salkić, kandidat za predsjednika, odnosno podpredsjednika Republike Srpske.

Za Skupštinu TK, od ukupno 38 kandidata na listi, njih 5 je iz Banovića. Na rednom broju 17 liste se nalazi Rasim Dostović, na broju 28 Azra Kahrimanović, na 32 Mirsad Bećić, 18 je Jasmina Lugavić i na broju 12 Mustafa Abdulahović.

Za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH SDA Banovići je kandidovala Safera Demirovića, doktora tehničkih nauka, a za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, izborna jedinica 4 Mirsada Kukića, doktora tehničkih nauka i Elzinu Pirić, diplomiranu kriminalisticu.

Svi kandidati predstavljeni na Centralnom predizbornom skupu u Banovićima poslali su zajedničku poruku glasačima dajedino sa jakom SDA može biti jaka i BiH.

 

{gallery}pocetakizbori2014{/gallery}